Pensionering

Ratepension gør din pension langt mere overskuelig

Hvis du gerne vil have en god ide om, hvor mange penge du kommer til at have hver måned, når du bliver pensionist, skal du vælge en ratepension. Det er en god mulighed for dig for at få et bedre overblik over din pension. Med en ratepension får du et fast beløb udbetalt hver måned. Det kan du vælge at gøre i enten 10 eller 25 år. Hvor mange år du skal have pensionen udbetalt, kommer selvfølgelig an på, hvornår du går på pension. Læs mere om ratepension og de overvejelser, som du skal gøre dig i forbindelse med den.

Det er meget forskelligt, om folk foretrækker at få pensionen udbetalt over 10 eller 25 år. Der kan være fordele og ulemper ved begge dele. Det kan være en god ide, at du taler med en pensionsrådgiver i forhold til det.

Det skal du tænke over, når du vælger ratepension fremfor andre pensionsformer

Når du skal vælge pensionsopsparing, skal du først og fremmest tænke over, hvordan dit temperament er. Det er nemlig afgørende for, hvordan du vil have det bedst med at spare op til din pension. Det kan være, at du godt kan lide at have stor indflydelse på din opsparing. Det kan være, at du gerne selv vil være medbestemmende i forhold til, hvordan pengene bliver investeret. Det kan også være, at du er meget risikovillig og gerne vil investere pengene i aktier eller værdipapirer, hvor der er en større risiko. Det er alt sammen noget, som du skal tænke over, inden du vælger en pensionsopsparing.

Derudover skal du også tænke over, hvordan du gerne vil have dine penge udbetalt. Som nævnt får du pengene udbetalt månedligt, når du har en ratepension. Hvis du gerne vil have mulighed for at få alle pengene udbetalt på en gang, skal du vælge en kapitalpension.

Fordelen ved en kapitalpension er, at du for eksempel kan købe et hus eller en lejlighed for pengene. Det giver dig mulighed for at købe noget, som du har råd til at bo i. Omvendt bliver det med en ratepension nemt for dig at finde ud af, hvad du har råd til, når du ved præcis, hvor mange penge du kommer til at have.

Ratepension er særligt attraktiv for dig, der betaler topskat

Hvis du betaler topskat, vil det være særligt attraktivt for dig at have en ratepension frem for at have en anden form for pension. Med ratepensionen har du nemlig mulighed for at aftale med din arbejdsgiver, at du betaler et stort beløb af din løn i pension. Det gør, at du får et stort skattefradrag på grund af dine pensionsindbetalinger. Det vil altså gøre, at du kommer til at betale langt mindre i skat.

Hvis du ligger lige på grænsen til at skulle betale topskat, kan det være, at du er så heldig, at du kommer ned under grænsen for topskatten, når du betaler noget mere i ratepension. Det er derfor en god mulighed for dig.